HANDLA

UPPTÄCK

KÖP CO2

Kolsyrat vatten vs Club Soda vs Seltzer vs Tonic

När du besöker en restaurang eller butik kommer du antagligen hitta olika typer av kolsyrat vatten, inklusive:

  • • Kolsyrat vatten
  • • Club soda
  • • Seltzer
  • • Tonic

Många tror att de är en och samma produkt, men så är inte fallet. Dessa produkter är ganska olika varandra. Nedan ger vi en förklaring till de olika kolsyrade dryckerna så du vet vilken du ska köpa för att släcka din törst.

Kolsyrat vatten

Kolsyrat vatten, säljs oftast som kolsyrat mineral vatten när produkten kommer naturligt kolsyrad. Kolsyrningen kommer från en naturlig källa eller brunn. Kolsyrat vatten innehåller även kalcium, natrium och magnesium. Dessa mineraler kan vara ett utmärkt kosttillskott.

När du köper kolsyrat mineralvatten måste du titta extra på etiketten. Tillverkare tar vatten från olika platser, så antalet mineraler i varje flaska kan komma att skilja sig. En tillverkare kan t.ex. erbjuda vatten med mer kalcium, medan en annan erbjuder mer natrium.

P.g.a. av de olika mineralerna kan smaken på det kolsyrade vattnet även variera. Du kan behöva smaka några olika för att hitta den du gillar bäst. Du kommer antagligen också snabbt märka att denna typ av kolsyrat vatten är mycket dyrare än andra goda alternativ vi kommer dela med oss till dig om.

Club Soda

En annan produkt du kommer stöta på är club soda. Club soda liknar kolsyrat vatten eftersom även det innehåller mineraler. Den största skillnaden mellan de två är att tillverkaren lägger till kolsyrningen och mineralerna, de finns inte naturligt i club soda så som i kolsyrat mineralvatten.

Varje tillverkare lägger till de mineraler de vill, så smaken och innehållet i club soda kan variera från märke till märke precis som i kolsyrat mineralvatten. Många tycker att club soda har en lite mer salt smak.

Seltzer

En annan typ av kolsyrat vatten du kommer stöta på är seltzer. Seltzer - precis så som kolsyrat vatten, får sin kolsyrning i ett senare stadie, men till skillnad från club soda innehåller seltzer inte några mineraler. Många tycker att seltzer smaker mycket mer som "naturligt källvatten" än kolsyrat mineralvatten eller club soda.

Du kan även komma att märka att seltzer ofta kommer med naturliga smaker. Detta är inte något som kolsyrat mineralvatten eller club soda kan göra eftersom mineralerna tar över smaken i de vattnen. Eftersom de inte finns några ursprungliga smaker kan tillverkaren lägga till dem. Som citron? De kan lägga till citronsmaker för en spännande smak-boost.

Tonic vatten

Tonic vatten har antagligen den mest spännande smaken av de fyra olika kolsyrade vattnen på vår lista, men det är även det minst nyttiga. Detta är p.g.a. många tillverkare ofta lägger till majssirap med mycket fruktos eller naturligt socker till drycken för att förbättra smaken. P.g.a. tillägget av sockriga substanser är det inte så stor skillnad från att dricka läsk.

Tonic vatten innehåller något som kallas kinin. Denna sammansättning bidrar med en bitter smak i vattnet. Eftersom smaken är så bitter, lägger tillverkare oftast inte till mer än spår av ämnet till vattnet. En bra sak med bitterheten är att den passar väldigt bra med lime och gin, därför är den som populär i drinkar.

Ibland de fyra olika kolsyrade vattnen på vår lista är tonic vatten det som du antagligen inte kommer dricka enbart som det är. Många dricker seltzer som det är och om du hittar en smak du gillar kan du dricka både kolsyrat mineralvatten och club soda direkt från flaskan. Men du kommer antagligen inte göra detta med tonic vatten. Istället kommer du antagligen använda det till en drink mix för cocktails.

Vilket är bäst?

Om du försöker ta reda på vilket av de fyra kolsyrade vattnen som du bör dricka, borde du först identifiera anledningarna till varför du vill dricka det från första början. Om du inte klarar dricka tillräckligt med vatten under dagen kommer du antagligen vilja dricka seltzer. Seltzer kommer i många naturliga smaker så det är lättare att svälja än kranvatten eller mineralvatten.

Kolsyrade vatten fungerar precis som vanligt vatten. Om du har svårt att dricka rekommendationen på 8 glas vatten om dagen kan du komma att vilja prova seltzer vatten.

Om du inte har tillräckligt med mineraler i din kost kanske du vill prova att dricka kolsyrat vatten eller club soda. Du kommer behöva prova en variation av produkter innan du hittar en du gillar.

Alla dessa bubbliga vatten är kalorifria och anses vara ganska hälsosamma, så du behöver inte få dåligt samvete för att du provar några stycken tills du hittar den produkt du gillar bäst. Du kanske t.o.m. samtidigt helt slutar att dricka sockrig läsk!