HANDLA

UPPTÄCK

KÖP CO2

Mineralvatten vs. Kolsyrat vatten: vad är skillnaden?

Det är många som undrar vad skillnaden är mellan mineralvatten och kolsyrat vatten när de överväger varför de ska köpa det ena och inte det andra. Här kommer vi jämföra mineralvatten med kolsyrat vatten så att du kan välja det som passar din smak bäst.

Vad är mineralvatten?

Naturligt mineralvatten är ofta ett replikat av koncentrationen av de mineraler som vatten innehåller innan de tas från sin naturliga källa. Vattnet måste innehålla minst 250 delar upplösta mineraler per en million delar vatten för att kunna anses vara mineralvatten. Mineralerna måste också vara identiska till de som hittas i den ursprungliga källan vattnet kom från. Inga ytterligare mineraler kan läggas till under tillverkningsprocessen.

Användning av mineralvatten

Mineralvatten är ett bra substitut för kranvatten, vare sig du inte gillar smaker på kranvatten eller om din vattenkälla blivit temporärt förorenad. Det används ofta istället för kolsyrat vatten som dryck, samt i recept. Du kan även hitta icke-kolsyrat mineralvatten som kan användas för att göra olika sorters drycker.

Vad är kolsyrat vatten?

Kolsyrat vatten förkommer även under namn så som seltzer, sodavatten eller tonic vatten och är vatten infuserat med koldioxid för att skapa massor med mousserande bubblor. Med det sagt tas de flesta mineralerna som fanns i vattnet från början bort under behandling.

Användning av kolsyrat vatten

Kolsyrat vatten används oftast som ett hälsosamt substitut för sockrig läsk och andra drycker eftersom det har färre kalorier och socker. Det kan även smaksättas naturligt med hälsosammare sötningsalternativ och fruktsmaker. Kolsyrat vatten används även ofta i drinkar och andra drycker för att skapa en bubblande sensation på tungan.

Mineralvatten vs. kolsyrat vatten: tydliga skillnader

1. Smak

Många tycker att mineralvatten och kolsyrat vatten smaker väldigt olika. Detta är ett resultat av innehållet i varje vatten, vilket kan variera mellan olika märken av samma typ av kolsyrat mineralvatten, beroende på var vattnet tagits från. Det innehåller även en variation av mineraler så som natrium, magnesium och kalcium vilka påverkar smaken.

Dessa mineraler finns inte i vanligt kolsyrat vatten. Vanligt kolsyrat vatten innehåller få näringsämnen och smaken påminner mer om vanligt vatten..

2. Pris

Om du väljer mineralvatten över vanligt kolsyrat vatten kommer du även märka en skillnad på priset vid köptillfället. Mineralvatten kostar ofta mer än vanligt kolsyrat vatten. Valet mellan de två kommer alltså påverkas av vilket vatten du tycker är godast, samt hur mycket du är villig att betala.

3. Fördelar

Mineralvatten är en utmärkt källa för magnesium som kan hjälpa till att sänka blodtrycket, reglera blodcirkulationen, stärka ben och förbättra ämnesomsättningen. Nya studier har funnit att mineralvatten definitivt har sina egna hälsofördelar som hjälper till att hålla dig återfuktad och frisk.

Kolsyrat vatten är även ett bra alternativ för att dricka mer vatten. Det är även bevisat att det underlättar matsmältning, hjälper dig att känna dig mätt längre och kan t.o.m. öka produktivitetsnivån genom att pumpa din kropp full med återfuktande vätska som inte är sockerfylld, vilket istället kan leda till en trött och hängig känsla.


>> Lär dig mer om fördelarna med att dricka kolsyrat vatten.

När du slutar dricka sockriga drycker och istället väljer kolsyrat kommer du effektivt förminska ditt dagliga kaloriintag, vilket hjälper dig gå ner i vikt.

För att summera

Mineralvatten och kolsyrat vatten är båda hälsosamma alternativ till sockrig läsk. Den förstnämnda kan ge oss mineraler som kroppen inte kan producera själv, medan den sistnämnda förvandlar vattendrickande till en rolig fest för dina smaklökar. Du kan alltså sluta dricka sockrig läsk och leva ett hälsosammare liv mer färre kalorier.

Med SodaStream kan du göra ditt eget kolsyrade vatten hemma och lägga till vilken smak du vill för att göra övergången till ett hälsosamt vattenalternativ mycket lättare. Klicka här för att skaffa dina smaker idag!